Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Kad i kako vakcinisati mlade golubove 
Autoru Poruka

Pridružio se: Pet Mar 13, 2009 7:33 pm
Novi post Kad i kako vakcinisati mlade golubove
Mislim da je sad vreme da se posvetimo ovoj temi i bilo bi mi drago da oni koji imaju iskustva nam se pridruze. Ja bih postavio kao prvo da li se isto radi vakcinacija mladih koji se legu od vakcinisanih roditelja ili od nevakcinisanih i kome je poznat termin brisanje imuniteta i sta on znaci.

Sub Apr 04, 2009 12:23 pm
Profil Email

Pridružio se: Pet Mar 13, 2009 1:01 pm
Novi post Re: Kad i kako vakcinisati mlade golubove
pozz svim golubarima

Poslednji put menjao milan istra dana Pon Apr 06, 2009 10:56 am, izmenjena samo jedanput

Ned Apr 05, 2009 9:36 am
Profil Email

Pridružio se: Pet Mar 13, 2009 7:33 pm
Novi post Re: Kad i kako vakcinisati mlade golubove
Drago mi je da se imenjak prikljucio ovoj temi, ja bi pored ovog sada ipak dopunio pocetnu temu . Primetio sam makar na ovim sajtovima gde ja umem procitati teme u vezi vakcinacije i lecenja golubova da se primenjuju u vecini iskustva od pre 20 trideset godina, sem naziva lekova i vakcina koji prate novosti. Ima jedno pravilo kod Veterinara i Lekara ako hoces da budes uspesan i nakon diplomiranja na faksu moras svakodnevno pratiti strucnu literaturu jer nauka izuzetno brzo napreduje i ono sto je juce bilo dobro mozda danas vec nije.Ja po prirodi nisam filozof nego prakticar i sve sto napisem ili procitam gledam da moze koristiti meni ili drugima. Slazete se da skoro sve vakcine sem ovih u zadnje vreme uvoznih su prvo koristene u zivinarstvu pa smo ih mi tek kasnije primenili na golubove. Tako sam i ja pre jedno 8 godina na jednom seminaru zivinara cuo za termin brisanje imuniteta i da svi zivinari koji se bave odgojem trebaju menjati programe vakcinacije.Koliko sam ja uspeo saznati najvise se na ovu temu napredovalo u naucnim krugovima SAD, Japana pa posle Belgija,Holandija i ostali. Pokusacu ipak da u dogledno vreme nabavim i misljenje od nekih od vrhunskih strucnjaka na ovu temu i da vam ga posle prenesem i na ovom sajtu.

Pozdrav i uspesan odgoj i let.

Pon Apr 06, 2009 8:58 am
Profil Email

Pridružio se: Pet Feb 05, 2010 10:11 am
 Re: Kad i kako vakcinisati mlade golubove
Vidim da na forumu postoje mladi i neiskusni golubari koji su vrlo pametni i vole da pitaju ono sto neznaju ili nisu sigurni.
Ja posto nisam strucan i nisam imao koga da pitam sta je ispravno o vakcinaciji obratio sam se gospodinu Dr. Palicu iz Panceva koji je napisao knjigu " BOLESTI GOLUBOVA " koji je po mom misljenju i najveci poznavaoc bolesti golubova . Onda sam se obratio "Institutu za veterinarstvo "u Subotici i konsultuvao sa Gospodjom Budimcevic koja je zaduzena za program "Golubarstvo".
Na osnovu razgovora sa ovim vrsnim strucnjacima za podrucje Srbije saznao sam:
Da sve mlade golubove treba zastititi od KUGE tako sto cemo ih vakcinisati vakcinom LA SOTA
u petostruko vecoj dozi nego sto je predvidjena za pilice( daje se u oko i nozdrvu) a posle tri meseca izvrsiti vakcinaciju vakcinom "PESTOL " ovim postupkom ste zastitili svoje golubove za
godinu dana a onda sledece godine nastavljate samo "PESTOLOM ".
Od SALMONELE treba vakcinisati golubove vakcinom " GOPOVAK " i obavezno izvrsiti revakcinaciju posle 14 dana.Pa onda sledece godine i tako dalje svake godine.
Ove vakcine proizvodi Veterinarski institut Subotica i stalno su prodaji ,tokom cele godine
se mogu nabaviti kod najblizeg veterinara u Srbiji (naravno ako veterinar zeli da ih poruci u veleprodaji gde nabavlja ostale lekove).
Ja odgajam golubove NISKI STANDARD koji su veoma nezni i zahtevni za odgoj i dok nisam svoje golubove vakcinisao na ovaj nacin imao sam ogromne probleme ,sada uglavnom nemam nikakvih problema pa onda i predlazem drugim odgajivacima da se drze ovih uputstva.
POZDRAV SVIMA

Pon Jul 19, 2010 1:22 pm
Profil Email
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ]